dilluns, 10 de novembre de 2008

La cassola de la crisi


Dia i nit ho diu la televisió, els diaris, internet, les companyies de segurs, la banca: estem en crisi. I arriba l'hora de fer retalls pressuposataris, en l'esfera pública i privada. Però Zapatero ens promet que no hi haurà retalls socials: l'estat del benestar continua, com a mínim aparentment, en peu.

Però quin estat del benestar pot existir si l'estat no és capaç de garantir la cobertura de les necessitats més bàsiques, teòricament prèvies a qualsevol necessitat de consum i del mateix assistencialisme? A què ens porta un sistema que fa d'allò més elemental com és l'alimentació dependent d'una immensa ruleta russa amb els empresaris de l'agrobusiness, els biocombustibles, els transgènics, els preus del petroli o les polítiques agràries occidentals basades en la subvenció per superfície? Preguntes sense resposta, com a mínim de moment.

Foto: Una cassola d'arròs, producte bàsic per a gran part de la població mundial que viu en condicions de subsistència, amenaçada pels transgènics i biocombustibles. A sobre, el devenir atzarós de la Borsa, Olimp de l'especulació fet sobre la pasta (spaghettis) del treball camperol. Un conjunt presidit per la presència omnipresent del dòlar i les polítiques neoliberals que han ofegat l'economia tradicional (dos gallons de taronja atravessats per furgadents), tot envoltat per la cadena del gran capital. Una autèntica obra d'art cassolana.